Hotelsko pohištvo ni le funkcionalni in estetski element hotelskega oblikovanja, ampak tudi odraz vrednot hotela in njegovega zavezanost k okolju. Okolju prijazno in trajnostno hotelsko pohištvo lahko pomaga hotelom zmanjšati njihov vpliv na okolje, izboljšati zadovoljstvo gostov in pridobiti konkurenčno prednost na trgu. V tem članku bomo raziskali, kaj je okolju prijazno in trajnostno hotelsko pohištvo, kako je narejeno in kakšne so nekatere koristi izbire tega pohištva za vaš hotel.

Okolju prijazno in trajnostno hotelsko pohištvo je pohištvo, ki je oblikovano in izdelano z minimalnimi negativnimi učinki na okolje.

Kaj je okolju prijazno in trajnostno hotelsko pohištvo?

Okolju prijazno in trajnostno hotelsko pohištvo je pohištvo, ki je oblikovano in izdelano z minimalnimi negativnimi učinki na okolje ter maksimalnimi pozitivnimi učinki na človekovo zdravje in dobro počutje. Okolju prijazno in trajnostno hotelsko pohištvo je lahko izdelano iz različnih materialov, kot so:

 • Organske tkanine: to so tkanine, narejene iz naravnih vlaken, kot so bombaž, lan ali volna, ki so pridelana brez uporabe škodljivih pesticidov, gnojil ali kemikalij. Organske tkanine so biorazgradljive, dihajoče in udobne.
 • Bambus: to je hitro rastoča, samoregenerativna in obilno razpoložljiva rastlina, ki se lahko uporablja za izdelavo ogrodja, panelov, talnih oblog in dodatkov. Bambus je močan, vzdržljiv in prožen ter ga je mogoče obdelati v različne zaključke in barve.
 • Reciklirani materiali: to so materiali, ki so rešeni iz starih zgradb, pohištva, vozil ali drugih virov ter ponovno uporabljeni ali predelani v novo pohištvo. Reciklirani materiali lahko dodajo značaj, zgodovino in edinstvenost vašemu hotelskemu pohištvu ter zmanjšajo odpadke ter prihranijo viruse.
 • Reciklirani materiali: to so materiali, ki so narejeni iz odpadkov potrošnikov ali industrije, kot so les, kovina ali plastika, ki so predelani v nove izdelke. Reciklirani materiali lahko pomagajo preusmeriti odpadke iz odlagališč, ohranjati naravne vire in zmanjšati emisije toplogrednih plinov.
 • Trajnostni les: to je les, ki izvira iz gozdov, ki se upravljajo na način, ki ohranja biotsko raznovrstnost, ekosistemske storitve in socialne koristi. Trajnostni les lahko pridobi certifikat, ki zagotavlja, da je les pridobljen iz legalnih, odgovornih in sledljivih virov.
Kakšni so trajnostni proizvodni procesi?

Okolju prijazno in trajnostno hotelsko pohištvo lahko izdelujemo tudi z okolju prijaznimi procesi, kot so:

 • Uporaba nizko-udarnih energetskih virov: to so viri energije, ki imajo minimalen vpliv na okolje, kot so hidroelektrika, sončna energija ali veter. Uporaba nizko-udarnih energetskih virov lahko pomaga zmanjšati ogljični odtis, onesnaževanje zraka in porabo fosilnih goriv.
 • Uporaba netoksičnih barv in premazov: to so barve in premazi, ki ne vsebujejo škodljivih kemikalij, kot so formaldehid, hlapne organske spojine (VOC) ali težke kovine. Uporaba ne toksičnih barv in premazov lahko izboljša kakovost notranjega zraka, prepreči zdravstvene težave in zaščiti okolje.
 • Uporaba reciklirana embalaže: to je embalaža, ki jo je mogoče ponovno uporabiti ali reciklirati po uporabi, kot so kartonske škatle ali volnene odeje. Uporaba reciklirana embalaže lahko pomaga zmanjšati generiranje odpadkov, prihraniti vire in zmanjšati stroške prevoza.
Kakšne so koristi okolju prijaznega in trajnostnega hotelskega pohištva

Koristi okolju prijaznega pohištva, trajnostno hotelsko pohištvo lahko prinaša številne koristi za hotele, kot so:

 • Izboljšanje izkušnje in zadovoljstva gostov: okolju prijazno in trajnostno hotelsko pohištvo lahko ustvari udobno, zdravo in estetsko prijetno okolje za vaše goste. Gostom pokaže, da vam je mar za njihovo počutje in planet, kar lahko poveča njihovo zvestobo in zaupanje.
 • Prihranek denarja in virov: okolju prijazno in trajnostno hotelsko pohištvo vam lahko pomaga prihraniti denar in vire na dolgi rok, saj zmanjša vašo porabo energije, stroške vzdrževanja in potrebe po zamenjavi. S sledenjem EU regulativam se lahko izogniti kaznim ali globam za kršitve ali nepravilnosti v zvezi z okoljem.
 • Pridobitev konkurenčne prednosti: okolju prijazno in trajnostno hotelsko pohištvo pomaga izstopiti iz množice konkurentov in pritegniti več strank. S trajnostno naravnanim pohištvom se lahko zapolni naraščajočo zahtevo po zelenih praksah v turizmu ( osveščeni popotniki, ki so pripravljeni plačati več za trajnostne hotele).
 • Okolju prijazno in trajnostno hotelsko pohištvo ni le trend, ampak nujnost v turistični/pohištveni industriji. Z izbiro okolju prijaznega in trajnostnega hotelskega pohištva za svoj hotel lahko izboljšate tako svoje okoljske rezultate kot tudi poslovne rezultate.
 •  

“Smo slovensko podjetje z več kot 30-letnimi izkušnjami v hotelski industriji. Hit Preless ponuja celovito storitev, od svetovanja in načrtovanja do proizvodnje, prevoza, montaže in poobhodne nege. Hit Preless ima tudi svoj hotel, kjer predstavlja svoje izdelke in inovacije.”
JURE PREGRAD, direktor